27 augustus 2015

De Darde Klokke luidt symbolisch derde klok uit Hervormde kerk

Categorie: Harry Woertink.    2.083 keer gelezen.

 Hoe de naam De Darde Klokke is ontstaan als aanduiding van het Ommer historisch tijdschrift.

De Darde Klokke zoals ze verschenen vóór 1971.
Afb.: Stichting De Darde Klokke

De historie van Ommen vertelt dat er ooit drie luidklokken hebben gehangen in de toren van de hervormde kerk. In het Rampjaar 1672 is een van de klokken gestolen door soldaten uit het Munsterland onder leiding van de bisschop van Munster. Het is ze echter niet gelukt de zware koperen luidklok mee te nemen. De soldaten kwamen niet verder dan de haven. Het verhaal vertelt dat de zware koperen klok over boord is geslagen, in het water terecht kwam – van wat nu Burgraven wordt genoemd – en op de bodem ligt van de vroegere arm van de Vecht.

In de vijftiger jaren heeft de Gemienschop van Oll Ommer pogingen in het werk gesteld om de klok te peilen met behulp van een wiggelroede. Het verhaal gaat ook dat op een diepte van 12 meter de plek van de klok is gelokaliseerd. De (derde) klok is echter nooit weer boven water gekomen. Dit ook vanwege de kosten. Vanaf het ontstaan van het Ommer historisch tijdschrift wordt de derde klok weer symbolisch geluid: het tijdschrift kreeg de naam (in Ommer dialect) “De Darde Klokke”.

In de vijftiger jaren heeft de Gemienschop van Oll Ommer pogingen in het werk gesteld om de klok te peilen met behulp van een wiggelroede.
Foto links: v.l.n.r.: J. Steen, gemeentesecretaris J. Frens, D. Paarhuis, G.J. Paarhuis, onbekend, H. van Elburg, burgemeester C.P.van Reeuwijk, B. Gerrits, G. Gerrits.
Foto rechts: Veel belangstelling bij het zoeken naar de klok in de voormalige haven.

Foto’s: Stichting De Darde Klokke

In 1971 werd een nieuw begin gemaakt met de uitgave van De Darde Klokke. In 2016 is dat dus exact 45 jaar geleden. De eerste Darde Klokke kwam al eerder uit. Toen op 11 april 1951 de Gemienschop van Oll Ommer werd opgericht met als doel de geschiedenis van Ommen te bestuderen, de oude tradities in stand te houden en het gebruik van de Ommer spraak te bevorderen werd ook een begin gemaakt met het uitgeven van een losbladige uitgave van De Darde Klokke.

De verschijning was niet altijd even regelmatig. In 1971 werd voor het eerst met een nummering gewerkt. Tot aan vandaag de dag verschijnt het tijdschrift om de drie maanden. Vanaf 1971 mochten inmiddels 176 uitgaven van De Darde Klokke het daglicht aanschouwen.

Bron: Harry Woertink – 27 augustus 2015

Zie ook:
– archiefartikel “Wetenswaardigheden uit het archief: De “Darde Klokke”
– pageflip van het tijdschrift “De Darde Klokke 1954 Nr.3” over de olde klokken van Ommen.

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image