1 januari 2005

De bevrijding van de gemeente Ommen – van dag tot dag

Categorie: Historische Kring Ommen.    4.303 keer gelezen.

Donderdag 5 april 1945
05.00 uur – De kampbevolking van “Kamp Erica” wordt afgevoerd naar Kamp Westerbork in Drenthe.

Vrijdag 6 april 1945
07.00 uur – Beerzerveld werd deze dag bevrijd door Canadese en Poolse troepen, die vanaf Vrooms-hoop richting Mariënberg en Hardenberg trokken. Daar vooraf ging een vuurgevecht tussen gewapende verzetsstrijders tegen een flinke groep terugtrekkende Duitsers (parachutisten). Dat gaat ten koste van drie doden en een aantal gewonden aan Nederlandse zijde.
Ondertussen zijn de verkenners van het 12th Manitoba Dragoons over de zuidelijke oever van de Regge richting Archem getrokken. Daar ontdekken ze een brug die intact is en lichte voertuigen kan dragen. Via deze brug stoot men door richting Groene Jager.
11.30 uur – Daar onmoet men tevens eenheden van de Ie Poolse Tankdivisie, die verder trekken richting Beerzerveld, Mariënberg en Hardenberg. De mannen van Manitoba Dragoons bereiken via Eerde voor het eerst de zuidkant van Ommen.
14.00 uur – Besthmen wordt bereikt door de Canadezen.
14.20 uur – Een zware explosie in de omgeving van de Besthemerberg.
15.55 uur – De brug over de Regge bij Nieuwebrug wordt opgeblazen door de Duitsers.
16.04 uur – Een vuurgevecht bij Zeesse en bij bakkerij Hengelaar wordt een verkenningswagen uitgeschakeld door de Duitsers. Er vallen aan Canadese zijde twee doden. De Canadeze trekken zich terug op Den Ham.

Dinsdag 10 april 1945
07.00 uur – Bij Hancate bereiken eenheden van The Queen’s own Cameron Highlanders of Canada de vernielde brug over het Overijssels Kanaal. Over de restanten van de vernielde brug lukt het infanterie van The Black Watch of Canada het kanaal over te steken. Zij bereiken tenslotte de kruising van de Hellendoornseweg en de Lemelerweg in Lemele. Via Lemele trekt men verder in de richting van Ommen. De genie van de Canadeze legt met hulp van de lokale bevolking een “Class 40” Bailey brug over het kanaal. Als dekking zijn er tanks van het 10e Tank Regiment (Fort Garry Horse). Na zes uur is de Bailey brug klaar en trekken ook de tanks verder in de richting Ommen. In Lemele heet wethouder Immink de bevrijders welkom. Infanterie eenheden van “The Royal Hamilton Light Infantry” en van “The Essex Scottish”zuiveren de “high ground”westelijk van de weg Lemele – Ommen. Zij werden later afgelost door “The Royal Regiment of Canada”.
18.00 uur – De Canadezen bereiken de vernielde brug over de Regge bij Nieuwebrug. Bij de Nieuwebrug wordt ook artillerie opgesteld, die later op de avond Ommen beschiet. Een compagnie (A) trekt langs de oever van de Regge en ontdekt de onbeschadigde brug bij Archem. Ze trekken snel richting Groene Jager en daarna via Eerde naar Besthmen.
18.40 uur – De “Calgary Highlanders” vestigen zich voor de nacht in Besthmen. De “Regiment de Maisonneuve”blijft als flankdekking in Eerde. In het Achterveld strijkt het (Bren)carrier peloton neer.
19.45 uur – Alle eenheden zijn over de brug in Archem en gaan verder naar Eerde en vervolgens Ommen.
Witharen wordt geconfronteerd met naar het noorden terugtrekkende Duitsers en vanaf Balkbrug zuidwaarts trekkende Poolse troepen. Dat leidt tot felle vuurgevechten, waarbij drie boerderijen in vlammen op gaan. De Polen trekken daarop terug op Balkbrug en Dedemsvaart. Bij de spoorlijn in Ommen komt het tot een vuurgevecht tussen Duitse para’s en Canadese verkenners, waarna veldartillerie vanaf Lemele en mortieren de tegenstand opruimen. Verder geven de Canadezen volgens hun oorlogsdagboek een “hate ” stonk op de stad Ommen zelf. Dat betekent een geconcentreerde artilleriebeschieting. Hotel Paping brandt af en in Ommen vallen enkele burger slachtoffers. Aan de Kruisstraat en aan de Hamsgoren. Zo geconcentreerd was het dus niet.
21.00 uur – De divisiecommandant beslist dat de volgende dag “The South Saskatchewan Regimenf’en eventueel ook nog “Les Fusiliers Mont Royal’Vanuit Balkbrug naar het zuiden moeten trekken om Ommen te bevrijden.

Woensdag 11 april 1945
In de vroege ochtend blazen de Duitsers de brug over de Overijsselse Vecht op. Alle woningen in de omgevingen hebben geen glas meer in de ramen.
09.30 uur – Canadese troepen trekken van Ommen via Witharen op naar Balkbrug en verder.

Bron: De Darde Klokke – Jaargang 2005 nr.134

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image