микрозаймы

4 november 2014

Ommerschans, 'het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen'

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.990 keer gelezen.

Er zijn aan het begin van de negentiende eeuw in ons land ‘luilevende armen’, die in plaats van te werken liever hun hand ophouden.

 Foto: Wil Schackmann
De Ommerschans, het eerste landelijke gesticht voor luilevende armen.

Men noemt ze ‘ene grief voor onze natuur, luije buiken, onbeschaamde deugnieten, zedelooze voorwerpen’. In het in 1822 opgerichte bedelaarsgesticht ‘De Ommerschans’ zullen die eens hard worden aangepakt en heropgevoed. Uit alle windstreken, van Hoorn tot Veere, en van Brussel tot Utrecht, worden de bedelaars naar dit nieuwe instituut ‘opgezonden’.

Wil Schackmann schreef het boek ‘De bedelaarskolonie’, met als ondertitel ‘De Ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen’. Dankzij zijn kennis van het archief kan hij niet alleen de dagelijkse gang van zaken in het gesticht beschrijven, maar weet hij ook veel van de bewoners op de voet te volgen. Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details.

En met opmerkelijke conclusies. “Wie op zoek wil naar de oorsprong van de Nederlandse verzorgingsstaat”, schreef het Historisch Nieuwsblad, “moet deze studie van Wil Schackmann lezen.” Want in plaats van door mensen die iets fout (bedelen) hebben gedaan, wordt het gesticht vooral bevolkt door mensen die in de gewone maatschappij niet mee kunnen komen.

Bron: Wil Schackmann – 4 november 2014

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image