микрозаймы

19 september 2010

Darde Klokke met een verhaal over pikmaaiers uit Varsen

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.868 keer gelezen.

OMMEN – De naam Bouwstraat in Ommen ontleend zich aan de boerenbedrijfjes die hier ooit waren gevestigd. De laatste stadsboerderij maakte enkele jaren geleden plaats voor woningbouw.

In het witte eeuwenoud pandje op nummer 24 was een schoenhandel gevestigd. In de jongste uitgave van het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke de geschiedenis van schoenmaker Johan Frederik Vosjan. Kwamen de Duitsers vroeger in deze streken de boeren helpen met het maaien van gras als Hannekemaaier, in de Darde Klokke een verhaal over pikmaaiers uit Varsen die in de zomermaanden Noord-Hollandse boeren hielpen met het grasmaaien van bunders gras met zeis.

In Varsen staat een huis, is de titel van de geschiedenis over een onlangs gerestaureerde boerderij uit 1850 die vroeger stond aan de zandweg Zwolle-Ommen en ooit bewoond werd door de voorouders van amateurhistoricus Dieks Horsman. Bij het binnenhalen van het hooi werden de vrachten hooi door het paard de deel opgetrokken, vervolgens werd het paard uitgespannen en via de middendeur over de heerd (voorkamer) weer naar buiten geholpen.

In een vervolgverhaal worden dit keer de bewoners van de zuidwesthoek van de buurtschap Besthmen inclusief de Steile Oever en de Barke belicht. In een reconstrcutie wordt de plaats van de oudere lagere school bepaald. Abonnees krijgen De Darde Klokke in de bus. Losse nummers zijn te koop bij boekhandel Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 19 september 2010

1 Reactie »

• • •

1 reactie »