микрозаймы

6 maart 2009

Dalmsholte centraal in De Darde Klokke

Categorie: Gemienschop van 0ll Ommer, Harry Woertink, Historische Kring Ommen.    2.264 keer gelezen.

OMMEN – In het nieuwste nummer van het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke staat dit keer Dalmsholte centraal. Van de hand van Dieks Horsman wordt de geschiedenis van de Ommer buurtschap aan de voet van de Lemelerberg uitvoerig belicht.

dardeklokke150b.jpgHorsman is zelf bewoner van Dalmsholte en weet dat Dalmsholte is overgegaan van Marke naar buurtschap bij de verdeling van de gezamenlijke markegronden. Vanaf 1930 spoorde er nog een ‘Bello’ door Dalmsholte, gelegen aan de vijf jaar later weer opgeheven spoorlijn Ommen-Deventer.

Bij de halte Dalmsholte stopte de trein alleen op verzoek. Wie mee wilde moest dat met hand opstekend aangeven. Was het al donker dan werd met een zaklantaarn gezwaaid of werd een krant in brand gestoken om aan te geven met de trein mee te willen. In 1941 kreeg Dalmsholte een eigen openbare lagere school. Deze deed tot 1988 nog dienst deed en is nu als buurthuis in gebruik.

Het licht begon in Dalmsholte pas te schijnen in 1956 toen de buurtschap aangesloten werd op een bovengronds elektriciteitsnet. Volgens de schrijver van het artikel is in Dalmsholte nog sprake van het ‘kunnig’ met elkaar omgaan. De buren worden bij de voornaam genoemd en telt het ‘noaberschap’ nog zowel bij de werkzaamheden rondom de boerderij als in de gezinsfeer. Losse nummers van het driemaandelijks historisch tijdschrift van de Historische Kring Ommen en de Gemienschop van Oll Ommer zijn te koop bij Bruna in de Kruisstraat in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 6 maart 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image