23 april 2008

Complimenten voor Gait

Categorie: Algemeen.    2.464 keer gelezen.

ARCHEM – De glooiende groene gazons en de strak-geschoren buxus- en taxus-hagen in de tuinen op landgoed Archem zien er uit om door een ringetje te halen. De omliggende bossen zijn goed onderhouden en de stal met Lakenvelders is een plaatje.

08042301ON-b1--.jpgFoto Erna Ekkelkamp
Zaterdag vierde Gerrit Marsman zijn 50-jarig jubileum op Archem en droeg tegelijkertijd het stokje over aan zijn zoon Freddy. “Geweldig dat het in de familie blijft”.

Dat is allemaal het resultaat van 50 jaar noeste arbeid van Gerrit ‘Gait’ Marsman. Zaterdag nam hij afscheid en droeg zijn levenswerk over aan zijn opvolger en zoon Freddy. Toen Gait op het landgoed begon, was hij amper 15 jaar oud. “Ik werd gevraagd om twee weken lang te helpen met het planten van elzen en ik ben nooit meer weggegaan”, lacht hij. Vijftig jaar lang bewerkte hij het landgoed alsof het van hemzelf was. En al is hij nu officieel met pensioen, hij gaat voorlopig gewoon door. “Ik moet er niet aan denken om stil te gaan zitten. De grootste straf die je mij kunt geven, is zeggen dat ik niet meer op Archem mag komen.” In de halve eeuw die hij doorbracht op het landgoed, diende Gait onder drie generaties Van Wijck. “Ik begon bij de douairière, de weduwe van de jonkheer. Dat was een hele aardige vrouw. Ze was erg begaan met de mensen in de buurt. In die tijd was het nog de gewoonte om te buigen als een knipmes, maar dat heb ik eigenlijk nooit gedaan. Ik kon altijd erg goed met haar overweg. Met haar zoon was het al net zo. En de huidige Jonkheer is maar twee jaar ouder dan ik, wij zijn praktisch samen opgegroeid.”

Volgens Gait is de totale oppervlakte van het landgoed steeds kleiner geworden. “Toen ik begon hoorde de Lemeler-berg er nog bij. In die dagen deden we met 6 man het tuin- en bosonderhoud. Toen de Leme-lerberg in de jaren ’70 werd overgenomen door het Overijssels Landschap verdwenen de collega’s, tot alleen Gait overbleef. “Tot 2000 heb ik alles alleen gedaan, maar het verveelde me nooit”, blikt hij terug. “Wel was ik blij met de komst van mijn collega Alco, want al werd het bosonderhoud inmiddels uitbesteed, het snoeiwerk in de tuin werd steeds meer.” Zaterdag droeg Gait het stokje met plezier over aan zijn zoon. “Ik zal hem de eerste jaren met raad en daad bijstaan.”

Bron: Ommer Nieuws – 23 april 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image