10 mei 2009

Buurtschap Varsen nooit niemandsland geweest

Categorie: Archeologie.    3.009 keer gelezen.

VARSEN – De buurtschap Varsen blijkt altijd al bewoond te zijn geweest. Prehistorische vondsten tonen aan dat de Ommer buurtschap nooit niemandsland geweest.

IMG_3217b2w--.jpgFoto: OudOmmen
Geïnteresseerden krijgen op locatie uitleg van archeologen en deden interessante ontdekkingen.

De hoge plekken van de Varsener Es langs de Vecht vormden leefvormen die dateren vanaf de oude steentijd. De aanleg van een nieuwe gasleiding is aanleiding dat in Varsen opnieuw archeologisch onderzoek wordt gedaan. Om iedereen kennis te laten maken met de opgravingen die momenteel plaatsvinden werd zaterdag een ‘open dag’ gehouden. Geïnteresseerden krijgen op locatie uitleg van archeologen en deden interessante ontdekkingen.

Zo blijkt dat in de bronstijd (2000-800 voor Christus) al sprake van bewoning is in Varsen. Dat kan aangetoond worden aan de hand van crematieresten in een urn. Met onderzoek kon leeftijd en geslacht bepaald worden van de beenderen. Met de gevonden scherven kon de urn weer gerestaureerd worden.

Dwars door het urnenveld zijn weer sporen van bewoning uit de IJzertijd en de inheemse Romeinse tijd zichtbaar. Verkleuringen in het zand laten woonsporen zien zoals waar de palen hebben gestaan van de boerderijen en andere gebouwen. Maar ook afrasteringpaaltjes, slootjes en sporen van ontginning. Ook is een houten waterput zichtbaar. Uit eerdere vondsten in Varsen kwam ook al een houten waterput naar boven, die nu tentoongesteld staat in het Ommer streekmuseum.

Totaal 70 belangstellenden kwamen op de open dag af, die verdeeld in groepjes met een bus vanaf het gemeentehuis naar Varsen werden vervoerd. Zij zagen vooral veel zand op de Varsener Es, maar krijgen aan de hand van uitleg van de archeologen ook het historisch besef terug te zijn in een lange tijd terug.

IMG_3290b2w--.jpgFoto: OudOmmen
Henk van Dorsten (geheel rechts) bekijkt de contouren van de waterput.

Voor Henk van Dorsten, lid van de Historische Kring Ommen en de Monumentencommissie was het een dubbelgevoel omdat hij ooit betrokken was bij eerdere opgravingen in Varsen. ‘Als er ergens gegraven werd dan waren we altijd met een ploegje mensen er bij om te kijken of het interessante dingen naar boven kwamen. Maar die tijd is helaas voorbij. Nu moeten commerciële bureaus dit werk doen. Ik vroeg nog aan de archeoloog of hij wist van wanneer die water put is. Dat wist hij niet eens’, aldus Van Dorsten.

De Gasunie is bezig met aanleg van een nieuwe gasleiding van Noord naar Zuid. In dit gebied komt de leiding parallel te liggen met de gasleidingen die in 1971, 1973 en 1991 zijn aangelegd. In een sleuf van bijna vier meter diep worden leidingen van 18 meter lang en een doorsnee van 1,20 meter gelegd. Vervolgens worden de strengen aan elkaar gelast en wordt de sleuf weer gedicht. Omdat in Varsen sprake is van een Archeologische Rijksmonument moest de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en Monumenten toestemming geven. De leidingaanleg wordt vooraf gegaan door archeologische onderzoekswerkzaamheden door Archeologisch Adviesbureau RAAP. Elke keer dat een gasleiding werd aangelegd is ook archeologisch onderzoek gedaan.

Bron: Harry Woertink – 10 mei 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image