11 februari 2013

Boekbespreking (8) – Veldzicht vanuit het verleden gezien

Categorie: Boekbespreking.    3.607 keer gelezen.

‘Evenals de Ommerschans heeft ook Veldzicht twee bestemmingen gehad.

 Afb.: OudOmmen
Veldzicht vanuit het verleden gezien

Gebouwd in de laatste jaren van 1800 als Rijks Opvoedings Gesticht werd het in de dertiger jaren omgedoopt tot Rijksasiel voor psychopaten”, zo luiden de eerste regels uit het derde hoofdstuk van het door C. van de Uitvlugt geschreven boek ‘Veldzicht vanuit het verleden gezien’. Aan de hand van vele bijzondere en unieke afbeeldingen en foto’s wordt in dit boek het ontstaan en de geschiedenis van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Veldzicht te Balkbrug beschreven, dat tot 1930 diende als Rijks Opvoedings Gesticht voor ontspoorde jongens.

In Veldzicht was veel aandacht voor nuttige arbeid, die voornamelijk bestond uit land en tuinbouw en een afdeling ambachten, waarbij de pupillen een degelijke vakopleiding kregen. Na 1930 kreeg Veldzicht een nieuwe bestemming als Rijksasiel voor psychopaten, en werden de eerste ter beschikkinggestelden in Veldzicht ondergebracht.

Het in 1991 uitgegeven boek geeft een bijzonder beeld weer van de ontwikkelingen bij Veldzicht, dat niet meer weg te denken is uit Balkbrug, waarmee het zo onlosmakelijk verbonden is. Verder wordt in dit boek ook uitgebreid aandacht besteed aan de Ommerschans, dat in de 19e eeuw gebruikt werd als gesticht voor bedelaars, beheerd door de Maatschappij van Weldadigheid en later door de Nederlandse staat. ‘Veldzicht vanuit het verleden gezien’ is een bijzonder interessant boek met vele unieke afbeeldingen en foto’s.

Bron: Miny Vroegindewey – 11 februari 2013

1 Reactie »

• • •

1 reactie »