микрозаймы

25 augustus 2000

Boek over Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    65 keer gelezen.

DEVENTER – In het boek de Overijsselsche Spoorweg-Maatschappij Deventer-Ommen doet de schrijver Wiebe van der Velde, die kort nadat het manuscript voor zijn boek klaar was op 53-jarige leeftijd overleed, uitvoerig uit de doeken over het ontstaan, de bloei en de ondergang van deze spoorwegmaatschappij in het begin van 1900.

Het boek, 128 bladzijden dik en rijkelijk voorzien van foto’s en documenten, is niet alleen een beschrijving van een spoorlijn maar laat ook iets proeven van de sfeer en het belang voor de streek van deze spoorlijn in een tijd dat er alleen nog maar vervoer te voet, met paard en wagen en trekschuit was.Met het boek in de hand is zelfs het verleden naar het heden terug te voeren met uitvoerige beschrijvingen van de nog steeds bestaande plekken waar ooit de spoorlijn langs heeft gelopen.
Tot de grote reorganisatie in het begin van de jaren dertig beschikte ons land over hoofdlijnen en een uitgebreid net van lokaalspoorwegen. Deze lijnen met hun kleinschalige opzet en met een hoofdzakelijk regionaal belang hadden zo hun eigen specifieke charme.
Weliswaar behoorden de lokaalspoorwegen toe aan grotere of kleinere lokaalspoorwegmaatschappijen, die alle de exploitatie van hun lijnen aan een van de grote maatschappijen uitbesteedden.

Onder die grote maatschappijen behoorden onder andere De SS (Staats Spoorwegen) en de HIJSM ( Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij). De Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer-Ommen afgekort als Oldo, was de eigenaar van de lokaalspoorweg van Deventer over Raalte naar Ommen. Deze spoorlijn werd op 31 augustus 1910 geopend. De exploitatie van de Oldo-lijn werd verzorgd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en na de fusie door de belangengemeenschap Nederlandse Spoorwegen.

Bij de bezuinigingsoperaties in de jaren dertig viel het doek voor veel lokaallijnen en op 14 mei 1935 reed de laatste trein van Ommen naar Deventer.
In het boek worden alle aspecten van de spoorlijn uitvoerig belicht. Naast de beschrijving van de spoorlijn, van alle haltes en stations, de exploitatie en het gebruikte materieel wordt ook aandacht aan allerlei eigenaardigheden die zo vaak kenmerkend voor de lokaalspoorwegen waren besteed.

Wiebe van der Velde, Spoorweg van Deventer over Raalte naar Ommen, is een uitgave van uitgeverij Uquilair in Den Bosch. ISBN 90-71513-33-5. Prijs f 49,-

Bron: Deventer Dagblad – vrijdag 25 augustus 2000

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image