18 maart 2009

Bijzondere filmavonden Streekmuseum Ommen

Categorie: Harry Woertink, Streekmuseum Ommen.    2.024 keer gelezen.

OMMEN – door Harry Woertink – “Religieus erfgoed in Stad Ommen” en “Ommer Oranjefeesten” zijn de titels van twee bijzondere films die worden gedraaid in het Ommer Streekmuseum.

R003-1bw--.jpgFoto: OudOmmen
Er zijn o.a. filmopnames te zien van de terugkeer van de luidklokken, die in 1944 door de Duitsers uit de Hervormde Kerk zijn weggevoerd

De Oranjefilm is een onderdeel van de tijdelijke expositie “’t Is Oranje, ’t blijft Oranje” en laat niet eerder vertoonde oude films en foto’s zien van Oranjefeesten in Ommen. In de andere film die wordt vertoond is de historie van de vier plaatselijke kerken en hun gebouwen bij elkaar gebracht door de Ommer amateurfilmer Roel Volkerink. Door de grote verwachte belangstelling worden de films vertoond op twee avonden: woensdag 15 april en donderdag 16 april, telkens vanaf 19.30 uur. ‘Vorig jaar was religieus erfgoed het thema van de kerkelijke gebouwen in Nederland. Dat bracht mij op het idee een film over de vier kerken van Ommen te maken”, aldus de 52-jarige Roel Volkerink. Ook de luidklokken van de Hervormde kerk aan de Brugstraat krijgen in de film aandacht, vooral ook omdat ze in de oorlogsjaren door de Duitsers zijn weggehaald. In de film is te zien hoe de klokken weer zijn terug gekeerd. Als één van de grondleggers van de Gereformeerde Kerk wordt dominee A.C. van Raalte belicht. Hij preekte niet alleen in Ommen maar leidde er ook predikanten op.

De Rooms-katholieke Brigittakerk wordt voor het voetlicht gehaald ook de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakte kerk krijgt aandacht. Naast zijn beroep als orgelmaker is filmen een grote hobby van Volkerink. De hele familie is actief met het filmen. Zo zoeken de kinderen het geluid uit en spreekt de mevrouw Volkerink de teksten in. “Een film met dit onderwerp was ik in Ommen nog niet eerder tegen gekomen”, zegt Volkerink, die met veel succes al eerder filmopnamen heeft gemaakt van Ommer buurtschappen, die voor een groot publiek zijn vertoond. Het Streekmuseum heeft de primeur van de nieuwste film van Volkerink, ofschoon de kosters van de vier kerken de film al even hebben mogen bekijken. “Ze waren erg enthousiast over de film, vooral omdat ze nu een aantal zaken in de kerk nu eens door een andere bril zagen”, aldus Volkerink. Donateurs van het museum en leden van de Historische Kring Ommen en Oll Ommer hebben gratis toegang. Niet leden betalen 2,50 euro entree. Gezien de beperkte ruimte is vooraf plaats te reserveren wenselijk. Dat kan via het Streekmuseum, den Oordt 7 in Ommen, telefoon 0529-453487.

Bron: Harry Woertink – 18 maart 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image

U kunt afbeeldingen aan de reactie toevoegen door hier te klikken.