микрозаймы

5 juni 2008

Bidprentjes markegenoten Haarle (1870-2007) in druk verschenen

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    3.229 keer gelezen.

Onderzoek brengt nieuwe ‘oudste foto’ uit dorp boven water – Tijdens de eerste ‘nieuwe’ markevergadering van de Marke Haarle, op zondag 10 februari j.l., werd het al aangekondigd. Nu is het er dan eindelijk van gekomen. Het boek met daarin alle gevonden bidprentjes van de markegenoten uit Haarle is uit!

080605_Kemper1b--.JPG 080605_Kemper2b--.JPGMeer dan 130 bidprentjes, gedateerd tussen 1870-2007, schetsen een uitermate goed beeld van de bewoners van de 21 grootste boerderijen – de zogenaamde gewaarde erven – die het dorp gekend heeft. Deze zijn overzichtelijk per erf gerangschikt. De prentjes komen grotendeels uit de privécollectie van de samensteller, Robert Kemper. Enkele exemplaren werden beschikbaar gesteld voor reproductie door welwillende Haarlenaren. Het verzamelen van de prentjes heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen. Desondanks is het opduiken van prentjes die wel in het boek thuishoorden bijna onvermijdelijk.

Meest bijzondere bidprentje is van Hendrika Maria Geertman-Logtenberg. Van haar, zij overleed in 1883, is vooralsnog slechts een prentje bekend. Het exemplaar is uniek daar zij een foto op haar prentje heeft. Daarmee is het daarmee de oudste foto uit het dorp geworden. De foto’s die vooralsnog als oudste gedateerd werden, dateerden uit omstreeks 1900. Voor zowel genealogisch en volkskundig geïnteresseerden is het boek een ware must. Men wordt eenvoudig in staat gesteld (gedeeltelijke) stambomen te reconstrueren. Daarnaast geven de prachtige prentjes een fraai beeld van de geloofsbeleving in de 19de en 20ste eeuw. Het boek, dat is verschenen op A4-formaat in een full-colour gebonden editie, verscheen in een eenmalige gelimiteerde oplage. Grootste deel daarvan is reeds verkocht. Desondanks zijn er nog voldoende andere exemplaren over voor andere geïnteresseerden. Afhalen is mogelijk op maandag 9 juni en woensdag 11 juni van 19.00-20.30 uur (en daarna op afspraak) op het erve Alferink, Bathemerweg 4, 7448 PH te Haarle. Prijs is € 28,-. Meer informatie of voor reservering van een exemplaar: 0548-595724.

Bron: Robert Kemper – Erve Alferink – 5 juni 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image