24 december 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Beer danst voor geld (18)

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.947 keer gelezen.

Deze foto is genomen op de hoek van de Kruisstraat en het Vrijthof. Met een beer aan de ketting die eventueel kan dansen als erom gevraagd en ervoor betaald wordt, proberen de mannen van de foto hun boterham op te scharrelen.

BQ027-1dw--.jpgFoto: OudOmmen
Mensen uit Oost-Europa proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen door een voorstelling te geven met een dansende beer. Ook in Ommen.

Dit is waarschijnlijk het moment waarop de heren berenbegelei-ders aangehouden en ondervraagd worden door de marechaussee. Wat was er namelijk gebeurd?
Om met een beer geld te verdienen, was het de eenvoudigste manier van reizen om dit gewoon lopend te doen. Vaak waren de beerbegeleiders mensen uit Oost-Europa: Hongaren, Bulgaren, meestal zigeuners. Ver hoefde je nooit te lopen, elk gehucht was geschikt voor een kleine voorstelling. Soms leverde het alleen maar een maaltijd op, of een warme slaapplaats voor de nacht, maar vaak meer. Had je geen onderdak voor de nacht en was het dichtstbijzijnde dorp te ver om voor de duisternis inviel dit te bereiken, dan was elke boerderij goed voor een privé-voorstelling.

De boer maar meestal de boerin had die vreemde snoeshanen vanachter het glas natuurlijk al lang zien aankomen. En met een ‘gutte gut wat mut die lue hier op’n dam’ rende ze naar achter om de boer te waorschouw’n det dur vremd vollek was op’t arf. Door al die commotie kwam alles wat benen had, kinderen, honden en katten naar buiten. Onder gemiauw, geblaf en geschreeuw van de kinderen en het gehuil van de jongste kon de voorstelling dan beginnen. Och en als je zoiets beleeft, een beer op je eigen erf, die kan dansen terwijl die vreemde mannen rare kunsten maken, dan is je avond goed. Ook al kan je die mannen amper verstaan, sprekend in een taal nog moeilijker dan het Vriezenveens, ze mogen aanschuiven en mee-eten. Al smakken ze met het eten veel harder dan tandeloze opa, misschien hoor je aan tafel een nieuw vreemd verhaal of laten ze nog een nooit eerder vertoonde kunst zien.

Niet altijd lukte die vaak beproefde tactiek. Op de late avond van donderdag 26 november 1925 zijn ze steeds weggejaagd door boze boeren. Zelfs de beer is gebeten door een losgemaakte kwaaie kettinghond. Toch hebben ze die late avond nog een slaapplaats gevonden. In de krant wordt melding gemaakt ‘van enkele ongure figuren dien ongeïnviteerd de nacht doorgebracht hadden in de hooiberg van boer J. te Arrien.’ Deze boer scheen elke morgen zijn kippen te tellen want de schrijver meldt: ‘Na telling van het pluimvee waren niet alleen de ongenode gasten overhaast vertrokken maar met hen ook enkele goed leggende hoenders.’ Er zal een onderzoek ingesteld worden. Uit een archiefstuk met een proces-verbaal weten we wat er werkelijk gebeurde. Een beetje vrij geïnterpreteerd was dat het volgende:
De vrouw van de bewuste kippenboer sliep niet zo goed en was die ochtend vroeg wakker geworden. Een teug koude novemberlucht zou de slaap misschien doen komen, maar in plaats van slaperig werd ze klaar wakker. Ze meende een vreemd geluid te horen in het kippenhok. Met de geopende deur nog in de hand hoorde ze het vreemde geluid opnieuw, maar nu boven haar. Het kwam uit de hooiberg. Terwijl de deur van het kippenhok open bleef staan klom ze in haar nachtkleding via het wiebelende laddertje naar boven. Ze dacht aan die tijd van vroeger en wat ze zelf allemaal beleefd had in het duister van een hooiberg. Toen ze heel voorzichtig over de rand van het hooi gluurde en in het schemerige ochtendlicht trachtte te zien wie van de buurjongens en meisjes hier hun vertier zochten, kreeg ze de schrik van haar leven. Voor haar verscheen een grote harige kop met twee felle oogjes en een bek die ondanks de band die het dicht moest houden, gevaarlijk openging. De boerin viel achterover van het laddertje die op zijn beurt krakend tegen de geopende deur van het kippenhok aanviel. De kippen vlogen nog harder krijsend dan de boerin van hun stok zo naar buiten en de boerin al schreeuwend naar binnen. Voordat de boer zijn broek aanhad waren de mannen samen met de beer al lang uit de hooiberg gegleden en op weg naar een nieuwe voorstelling…..in Ommen.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 24 december 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image