Brugstraat 10

Henk Wiechers uit Hardenberg was de grondlegger van deze Hema vestiging. Eerder was op deze locatie een winkel met werkplaats gevestigd van loodgieters- en installatiebedrijf Dijks en Steen. Zij hadden in 1970 hun winkelpand verbouwd omdat de panden die aan de zuidkant van de Brugstraat stonden waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe Hessel Mulertbrug en om het verkeer vlotter te laten doorstromen. Daarvoor liep de N34 tussen de Vecht en het toenmalige gemeentehuis aan de Markt.

Vanaf de oude brug tot de Burggraven werden aan de oostkant achtereenvolgens de woning en winkel van horlogemaker van der Kolk gesloopt en de woning en vroegere bakkerij van Stevens. Ook de winkel en woning van schoenmaker Van Kesteren ontkwamen niet aan de slopershamer. Hetzelfde lot onderging de winkel en woning van de dames Corté. Aan de Julianastraat werd de woning van Veurink gesloopt. Het voormalige Groene Kruisgebouw kon blijven staan. Dit alles om de aanleg van de nieuwe brug en de weg over de Markt te kunnen realiseren. Zoals gezegd bleef het pand van Dijks en Steen gedeeltelijk overeind, waaronder hun werkplaats. In 1978 werd het pand aangekocht door Wiechers uit Hardenberg, die daar ook een Hema vestiging had. De werkplaats van Dijks en Steen werd vergroot en zo kon veertig jaar geleden op 11 mei 1978 de Hema in Ommen officieel worden geopend. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd ook het pand ernaast, waar eerder een bloemenwinkel en later Sportiek waren gevestigd bij de Hema-winkel aangetrokken en werd boven een snookercentrum geopend.

De Ommer Hema-vestiging kreeg veel aandacht in het nieuws toen cabaretier Youp van ‘t Hek in 1995 de Hema-worstverkoopsters uit Ommen opvoerde in zijn oudejaarsconference als voorbeeld van de ‘provincialen’ die Amsterdam voortaan maar beter kunnen mijden. Prompt nodigde de Stichting Amsterdam Promotion een afvaardiging uit Ommen uit voor een bezoek, ten teken dat alle niet-Amsterdammers welkom zijn en blijven. Grif gingen de Ommenaren in februari 1996 op de uitnodiging in. Onder aanvoering van burgemeester Ter Avest, twee wethouders en de gemeentesecretaris ‘deed’ een 15-koppige delegatie uit de Ommer burgerij Amsterdam aan. Dat de Ommenaren de oudejaarsconference ter harte hadden genomen, lieten ze merken. Voor- en achteraan de stoet voerden ze plaatsnaamborden van Ommen mee. Van ’t Hek had hen namelijk gewaarschuwd ‘tussen de borden te blijven’. Glunderend liet toen het gezelschap uit Ommen zich alle aandacht van de pers op hen welgevallen. In 2005 werd de Ommer Hema-filiaal overgenomen door franchisenemer Frans ten Hertog, die in 2009 ook een Hema-vestiging in Dalfsen opende.