19 oktober 2014

Baron Bentinck leefde voor de natuur

Categorie: Gebouwen.    6.320 keer gelezen.

Baron Maximiliaan Robert Bentinck tot Buckhorst (1882-1961) die zich begin vorige eeuw in Ommen vestigde kan gezien worden als een van de grote natuurbeschermers van Ommen.

 Baron Maximiliaan Robert Bentinck tot Buckhorst en zijn tweede vrouw baronesse Schimmelpennick van der Oije.
Foto: Harry Woertink

Als ware natuurvriend trok hij zich het lot van het landgoed aan en onderhield het. Dankzij deze natuurgebieden en die ook tot het bezit van Baron van Pallandt van Eerde behoorden profiteerde Ommen van het toerisme. Door de groei van de steden als gevolg van de industrialisatie werd het stedelijk leven als hinderlijk ervaren. Er ontstond een nieuwe beleving van de natuur. Deze waardering uitte zich in toerisme en het streven om bepaalde natuurgebieden te beschermen. In 1906 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht. De invoering van de vrije zaterdagmiddag in 1919 betekende een belangrijke stap in de ontwikkeling van het toerisme. Met de vele bossen en ander natuurschoon was Ommen zeer aantrekkelijk voor het groeiende aantal mensen dat van de natuur wilde genieten. Kampeerders, dagjesmensen en padvinders zorgden voor een toenemend aantal zogenoemde ‘vreemdelingen’. Baron Bentinck was ook ooit eigenaar van duizend hectare natuurterrein in Junne en natuurterrein aan beiden zijden van de spoorlijn. Door overlijdens in zijn familie en de bijkomende successierechten moest dit bezit later weer verkocht worden. Junne werd eigendom van Delta Lloyd.

Aangenomen wordt dat het vroegere zomerhuis van Wallis de Vries plaats heeft gemaakt voor het huidige Huis Beerze die Baron Bentinck tot Buckhorst in 1925 liet bouwen aan de Beerzerpoort in Beerze. Overigens niet te verwarren met de havezate Beerze, die gestaan heeft dicht aan de Vecht ter hoogte van de boerderij de Höfte, aan de Marsdijk. De eikenlaan daar – aan het begin van de Marsdijk – is nog een overblijfsel uit die tijd.

Voor het personeel moest Bentinck ook onderdak zoeken. Voor de tuinman kwam een woning boven op de bult bij de ingang van het Huis. Aan de Beerzerpoort werd een woning voor de chauffeur gebouwd, waar Piet Freke woonde en nu de familie Stegeman. Ook aan de Beerzerweg kwam een boerderijtje en een woning en ook nog een woning aan de Zwarteweg in Beerze. Opzichters waren destijds de heren Marten Kortman en Molendijk. Daarna tot aan zijn pensionering Willem Kremer, die ook lange tijd met zijn gezin op de bult woonde en nu aan de Beerzerweg woont.V.l.n.r.: Opzichter Kortman, Baronesse Jeanne Wilhelmina Bentinck-Speelman met haar hond Bruno in 1938 en het gezin Marten Kortman in 1920.
Kortman met zijn onafscheidelijke pijp, hield jarenlang toezicht op de bossen en landerijen van Baron Bentinck. Ook in het openbare leven nam hij een voorname plaats in als lid van de gemeenteraad en bestuurslid van de landbouwcoöperatie. Naast Kortman zijn vrouw en dochter en hun pleegzoon Hendrik Grondman.Links: V.l.n.r.: Barones Bentinck-Speelman, Mans Grootenhuis, Piet Freke, Gerritje Grootenhuis, Trijntje Grootenhuis en Baron Bentinck.
Rechts: De T-Ford van de baron rijdt de oprijlaan op van Huis Beerze.
Afbeeldingen: Harry Woertink

Zie ook:
– artikel “Huis Beerze, een fraai landhuis in de natuur“.
– album “Landgoed Beerze

Bron: Harry Woertink – 19 oktober 2014

5 Reacties »

• • •

5 reacties »