микрозаймы

13 september 2013

Avond met Wil Schackmann over de Bedelaarskolonie

Categorie: Monumenten.    1.533 keer gelezen.

De vereniging de Ommerschans organiseert samen met de Multi media shop een avond met Wil Schackmann.

 Afbeelding: Vereniging De Ommerschans
Het bedelaarsgesticht de Ommerschans omstreeks 1900.

Wil Schackmann die enige jaren geleden het succesvolle boek de proefkolonie heeft geschreven, heeft nu een boek geschreven genaamd de Bedelaarskolonie. In de proefkolonie beschrijft Wil Schackmann het ontstaan van de Maatschappij van Weldadigheid en de eerste kolonie Fredriksoord. Dit alles om de armoede in Nederland te bestrijden. Het boek de Bedelaarskolonie: de Ommerschans het eerst landelijk gesticht voor luilevende armen, gaat over de kolonie de Ommerschans. Er zijn aan het begin van de negentiende eeuw in ons land ‘luilevende armen’ die in plaats van te werken liever hun hand ophouden.

Men noemt ze ‘ene grief voor onze natuur, luije buiken, onbeschaamde deugnieten, zedelooze voorwerpen’. In het in 1822 te Overijssel opgerichte bedelaarsgesticht de Ommerschans zullen die eens hard worden aangepakt en heropgevoed. Uit alle windstreken, van Hoorn tot Veere en van Brussel tot Groningen, worden de bedelaars door gemeentebesturen ‘opgezonden’. Maar zijn het wel allemaal bedelaars? Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann het verhaal van het gesticht en zijn bewoners. Met verrassende conclusies.

Over dit boek en alles wat hij in de archieven over de Ommerschans heeft ontdekt komt Wil Schackmann vertellen op 24 September in de Veldzichthoeve te Ommerschans. De avond begint om 19.30u met de onthulling van de nieuwe welkomsborden die onlangs geplaatst zijn in de Ommerschans. Deze borden zijn met behulp van subsidie uit het maatschappelijk Fonds Coöperatief Dividend van de Rabobank ontwikkeld. Kaarten a € 12.50 zijn verkrijgbaar bij de Multi media Shop in Dedemsvaart of via info@deommerschans.nl te reserveren. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de vereniging via de mail info@deommerschans.nl of via tel nr 06-13629524.

Bron: vereniging De Ommerschans – 13 september 2013

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image