1983

Alle keitjesstoepen nog niet verdwenen

Categorie: Informatiebronnen.    4.104 keer gelezen.

OMMEN – De keitjesstoepen zijn vrijwel verdwenen in Ommen. En de namen die vroeger te lezen waren uit de blauwe steentjes, die in een bed van witte keien waren gelegd, worden ook steeds zeldzamer.

KI003-Bruinsb2(1600)w.jpg fam Martens keitjes Lagen Oordt-straatje.jpg
Afbeeldingen: De heer en mevr. Martens voor hun woning aan Den Lagen Oordt in 1983 (links) en de keitjesstoep voor de woning (rechts).

De heer Johannes Martens, wonende aan de Lage Oord attendeerde ons er op dat de keitjes-stoep voor zijn woning, Lage Oord 11, nog steeds de naam van zijn vader, wijlen Gerrit Martens, in gedachtenis houdt. Eerst iets over de geschiedenis van dat huis, uit de mond van de heer Johannes Martens. Op de plaats waar de heer Martens en zijn vrouw, Hennie Jaspers wonen stond tot aan het eind van de tweede wereldoorlog één van de oudste huizen van de Lage Oordt. De oudst bekende bewoner en eigenaar was Jan Hendrik Timmerman, een broer van Klomp-Jan aan de Gasthuisstraat. Lute Wind, de energieke bakker van het Bouweind – nu heet dat van Raaltestraat – kocht dat huis. Hendrik Jan Beniers en Jansje van Lenthe huurden het huis van Lute Wind. Naderhand, ongeveer in 1911, werd dit pand verkocht aan Gait Martens en Geertje Warner, de ouders van Johannes Martens.

Zo is het gekomen dat Johannes Martens ongeveer 60 jaar geleden de naam van zijn vader vastlegde in fraaie keitjes voor dat huis. Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd het huis van Martens zwaar gehavend door granaatscherven. Het pand werd later vrijwel geheel vernieuwd. Maar de keitjesstoep en de letters G. M. werden ook hersteld. Onze foto’s tonen het echtpaar Johannes Mar-tens-Hennie Jaspers voor hun huis bij de stoep in hun welverzorgde bloementuin en ook de naam van Gait Martens. Een mooi stukje cultuur dat dus nog niet verdwenen is. Hopelijk blijft dat bewaard ook als het echtpaar Martens-Jaspers er eens niet meer wonen. Hopelijk ook kunnen we dat oude Ommer gebruik nog hier en daar in oud-Ommen herstellen. Wie de keitjesstoep – eigenlijk een straatje – voor het huis van de familie Martens zou willen bezichtigen, vragen we wel vriendelijk dat niet zo maar ongevraagd te doen.
M.M.

Bron: Krantenknipsel – ontvangen van Doenja Nijhuis

2 Reacties »

• • •

2 reacties »