микрозаймы

29 november 2012

Ommer Suikerwerkfabriek 'Moenania' in historisch tijdschrift De Darde Klokke

Categorie: De Darde Klokke.    4.392 keer gelezen.

Ommen – Het lekkerste suikergoed kwam vroeger uit Ommen. Onder de naam ‘Tumtum’ werden snoepjes geproduceerd in een fabriek aan de Hammerweg/hoek De Kamp.

 Foto: HKO
Onder de naam ‘Tumtum’ werden snoepjes geproduceerd in een fabriek aan de Hammerweg/hoek De Kamp

In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke wordt in de geschiedenis van de Ommer Suikerwerkfabriek gedoken. Jan Peters uit Deventer en Chris de Graaf uit Amsterdam beginnen in 1920 onder de naam ‘Moenania’ een snoepfabriek met een vijftal medewerkers. De productie van snoepjes en hoestmelange wordt in 1960 verplaatst naar Deventer omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn en de grondprijs in Ommen voor nieuwbouw te duur wordt bevonden. Verder in het nieuwe nummer de geschiedenis over de boerderij van Peter Klomp op het Garstenkamp, daar waar nu serviceflat De Stadshaghen staat. Peter Klomp was een markante boer steevast met een zwarte Staphorster pet op zijn hoofd.

In het kader van verhalen over vroeger gaat het dit keer weer over Beerze. Als eigenaar van verschillende boerenhoeven besluit het provinciebestuur van Overijssel in 1714 verschillende goederen te verkopen. Aanleiding is de slechte financiële positie. Met de verkoop moet die verbeterd worden. Maar het duurt dan nog bijna vijftig jaar voordat erven Hesselink in Beerze van eigenaar verwisseld. De geschiedenis van het gemengd zangkoor De Lofstem wordt beschreven door iemand die al meer dan zestig jaar lid is van dit koor. Volgend jaar viert De Lofstem het 85-jarig bestaan. Met de oprichting van voetbalvereniging OVC weet in 1921 de toen twintigjarige Hartog de Levie de Ommenaren voor het eerst in clubverband aan het voetballen te krijgen. In De Darde Klokke een verhaal over de Joodse medeburger van Ommen.

De Darde Klokke is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen. Abonnees krijgen het nieuwe nummer automatisch toegestuurd.

Bron: Harry Woertink – 29 november 2012
(redactie OudOmmen: zie ook Index Darde Klokke)

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image