Experimentele televisie-ontvangst op de Lemelerberg

In het theehuis op de Lemelerberg van de heer D. Stegeman zitten de heren Bosscha met zijn staf uit Zwolle en enkele genodigden rondom het televisie-toestel geschaard, in afwachting van de ontvangst (over een afstand van 138 km).

 Foto’s: HKO & OudOmmen
Een van de uitkijktorens is in gebruik geweest voor experimentele televisie-ontvangst
wij zullen de antenne weer op de uitkijktoren moeten plaatsen
Zoals bekend wordt dinsdag, donderdag en zaterdagavond Experimentele Televisiezender uitgezonden. Op het programma stond: Demonstratie van een barkeeper hoe men cocktails maakt; een bontmantel-show en het optreden van vier muzikale virtuozen. De lichten werden uitgedraaid en op het projectiescherm verscheen een blauwachtige lichtvlek, waarop het begon te sneeuwen, hetgeen vergezeld ging van een zwak geluid. Na een nauwkeuriger afstemming werd het beeld van de barkeeper zichtbaar, die met zijn shaker druk aan het manoeuvreren was. “Wij hadden het beeld dinsdag j.l. sterker”, verklaarde de heer B., “wij zullen de antenne weer op de uitkijktoren moeten plaatsen”. Een verre van eenvoudige opgave op deze stormachtige avond. De helpers van de heer B., vergezeld van de heer Stegeman trokken naar de 10 meter hoge toren.

Inmiddels werd het toestel naar het café verplaatst en vertelde de heer Bosscha, dat hij reeds enige weken hier aan het experimenteren was en tot de ontdekking was gekomen, dat hoe hoger de antenne geplaatst werd, hoe beter de ontvangst. Volgens Philips is ontvangst buiten een straal van 50 km onmogelijk. Deze bewering is onjuist, want de Lemelerberg ligt hemelsbreed gemeten 138 km van Eindhoven. De antenne was intussen klaar en opnieuw werd ingeschakeld en nu werd een bijzonder helder en fraai beeld ontvangen maar helaas zonder geluid. De heer B. is overtuigd dat hij na enkele proeven ook het geluid nog in orde krijgt. Het is de bedoeling dat dit ontvang-apparaat op de Lemelerberg blijft, een ander toestel wordt in Zwolle geplaatst, waar tot op heden elke ontvangst onmogelijk is gebleken. Met de alhier opgedane ervaringen zal hierin echter verandering komen. Zwollenaren zullen binnenkort ook van televisie kunnen genieten. Wanneer de nieuwe zender in Lopik gereed is, worden de mogelijkheden groter. Burgemeester Nering Bogel met zijn echtgenote woonde ook een deel van de avond bij.

Bron: OudOmmen – uit het archief van Jan Lucas – Map14-036 / 5 december 1950

Plaats een reactie