31 Op zoek naar … welke datum die bevrijding kwam

In de hongerwinter ongeveer 1944 heeft de fam Ramerman te Lemelen mij als weeskind uit amsterdam op gevangen op hun boerderij onder aan de Lemelerberg. we werden met trekschuiten vervoerd uit Amsterdam die tocht heeft ongeveer, na mijn inzicht een kleine week geduurd, we kwamen in Ommen aan waar veel mensen stonden te wachten om de kinderen optehalen, ben later bij de fam Stirtjan in huis geplaatst. Op een dag werd er geschoten langs het kanaal,en toen zag ik een man die voor mij liep, geraakt wad door een schot,en die man viel hij was gewond, wel weet ik dat het de beeinging van de tweede wereldoorlog was, nu zou ik graag willen weten, welke datum die bevrijnding kwam, ik ben later als burgeroorlogs slachtoffer erkend, wegens de oorlogs handelingen.en het oorverdovende lawaai van de v2 of v1 die afgeschoten werden van af de Holterberg. graag een nadere reaktie op mijn briefje, vr groeten frans ketting.

7 gedachten over “31 Op zoek naar … welke datum die bevrijding kwam

  1. in de hongerwinter ongeveer 1944 heeft de fam Ramerman te Lemelen mij als weeskind uit amsterdam op gevangen op hun boerderij onder aan de Lemelerberg.
    we werden met trekschuiten vervoerd uit Amsterdam die tocht heeft ongeveer, na mijn inzicht een kleine week geduurd,
    we kwamen in Ommen aan waar veel mensen stonden te wachten om de kinderen optehalen, ben later bij de fam Stirtjan in huis geplaatst.
    Op een dag werd er geschoten langs het kanaal,en toen zag ik een man die voor mij liep, geraakt wad door een schot,en die man viel hij was gewond, wel weet ik dat het de beeinging van de tweede wereldoorlog was,
    nu zou ik graag willen weten, welke datum die bevrijnding kwam, ik ben later als burgeroorlogs slachtoffer erkend, wegens de oorlogs handelingen.en het oorverdovende lawaai van de v2 of v1 die afgeschoten werden van af de Holterberg
    graag een nadere reaktie op mijn briefje, vr groeten frans ketting

    Like

  2. Beste Frans,
    Misschien heeft u iets aan de Speciale uitgave mei 2005 van ’t Lemels Arfgoed: “Lemele, Archem en Dalsmholte in oorlogstijd 1940-1945”, bladzijde 48: “Bomm’n op de Barg”, waarin ook de boerderij van een familie Ramerman aan de Ledeboerweg nabij de Zandkuil wordt vermeld.
    Veel succes met uw naspeuringen!
    Met vriendelijke groet,
    Geert

    PS: Op het bijbehorende kaartje is vlak boven het gearceerde gedeelte een reepje bos (?) aangeduid, waarnaar ik in mijn recente oproep in ’t Lemels Arfgoed naar verwijs in mijn zoektocht naar de oorsprong van die twee raadselachtige evenwijdige wallen over de Zuidhelling tussen De Zonnebloem en Drieling. Wie daar meer over weet is van harte welkom om het te melden!
    PPS: Op http://www.historiekaart.nl kun je nagaan uit welk jaar het kaartje ongeveer stamt. Het huisje van baron Ledeboer met de hoefijzervormige zandweg tussen de Lage Esweg en Ledeboerweg erlangs (waarover nu de blauwe rondwandeling vanaf de parkeerplaats bij Drieling loopt) staat er nog niet op, dus het zal wel een kaartbeeld uit begin 20e eeuw zijn.

    Like

  3. Beste Geert,hartelijk dan voor je snelle reactie op mijn oproep;Ja als het mogenlijk is zou ik graag de speciale uitgave Mei 2005 vanLemelse Erfgoed tegen betaling willen ontvangen ik weet nog dat die boerderij onder aan de lemelerberg stond,en boven die bergwas een zeer grote kuil,de fam Ramerman hadden een grote dochter.Later ben ik bij de fam Stirtjan geweest lang het kanaal.Bij voorbaatmijn dank.Met vriendelijke groeten Frans van Uden(ketting)

    Like

  4. Beste Geert
    Hartelijuk dank voor je laatste bericht.
    Ja ik ben een beetje in de war,doordat ik depressief ben, maar ik zou graag meer willen weten over de uitgaven vam lemelen Lemerlerveld en Ommen,
    en wat de kosten zijn op bepaalde artikelen.
    mijn adres is F H van Uden(Ketting) Orionstraat 14 1622 bs Hoorn tel 0229213308,
    bij voorbaat mijn dank.

    Like

  5. betreft reacties 42. en 31.

    Beste Frans,

    Uw vraag heb ik hierboven onder de reacties 2. en 4. al beantwoord: het boek dat u zoekt is al in 2005 uitgegeven, maar ik kan u er verder niet aan helpen.

    U kunt het via de ‘actieve link’ naar de “Stichting ’t Lemels Arfgoed”, linksboven op deze pagina van “Oud Ommen”, proberen en -als dat niet lukt- dan hopelijk wellicht bij de boekhandel te Ommen.

    NB: Of is er wellicht iemand in uw buurt die het boek heeft en het u wil lenen?

    Deze uitgave bevat overigens -als ik me goed herinner- niet veel meer van de specifieke informatie over die bepaalde familie die u zoekt, dan ik al schreef.

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Geert

    Like

Plaats een reactie