Ab Goutbeek in de bibliotheek Ommen

Op woensdag 6 november 2002 geeft de heer Ab Goutbeek uit Dalfsen een dia-lezing in de bibliotheek aan de Chevalleraustraat in Ommen. In deze lezing staat De ontwikkeling van de mens langs de Vecht centraal.

Ongeveer 8000 voor Christus zijn de eerste mensen naar het Vechtdal gekomen. Aanvankelijk om hier enkel in het zomerseizoen te jagen. Maar rond 4000 voor Christus werden er vaste woonplaatsen gezocht, waardoor er veestapels ontstonden en akkers aangelegd werden. Er begint stilaan handel te komen en het brons en het ijzer worden ontdekt en toegepast. De eerste boeren in de middeleeuwen hebben de buurschappen gevormd en daaruit zijn de latere dorpen en steden in het Vechtdal ontstaan.

Ab Goutbeek houdt zich als amateur- archeoloog met de ontwikkeling van het Vechtdal bezig. Maar dat is niet zijn enige invalshoek. Hij is ook een groot liefhebber van de natuur en het cultureel erfgoed in het Vechtdal. Vooral de samenhang tussen mens, natuur en geschiedenis boeit hem. Nu hij zijn werkzaamheden als bloemist heeft afgesloten kan hij al zijn tijd aan zijn hobby wijden. Dit resulteert in een schat aan informatie over het Vechtdal, die hij in de vorm van diverse lezingen aan het publiek doorgeeft. Daarnaast zijn er verschillende artikelen van zijn hand verschenen en heeft hij samen met de Twentse Everhard Jans Het hooibergenboek geschreven.

De lezing wordt geïllustreerd door middel van dia’s en vele voorwerpen die met het onderwerp te maken hebben.
U wordt hartelijk uitgenodigd bij deze avond aanwezig te zijn.

Bron: Bibliotheek hardenberg

Een gedachte over “Ab Goutbeek in de bibliotheek Ommen

  1. Als toerist in de jaren zestig was ik als jongen ook al geinterersseerd in geschiedenis van vooral de “Olde Vechte” die prachtig bij de Junne stuw nog te volgen was.
    Zo herinner ik mij nog op verschillende wandelingen van uit de stuw richting Ommen, de prachtige heuveltjes met de jeneverbesstruiken en heide.
    Ook lag daar een zwarte boomstam van ongeveer 3 meter lang en een diameter van 50 cm. Imand uit deze omgeving vertelde mij vol trots dat deze boomstam duizenden jaren oud moest zijn en gevonden was op een plaats waar eens de “Olde Vegte” moet hebben gelopen. Kan iemand vertellen wat er van die boomstam terecht gekomen is?
    Redactie: Deze vraag is ook geplaatst in de rubriek “Op zoek naar . . .” nr. 7.

    Like

Plaats een reactie